luni, 22 noiembrie 2010

Despre jocul de moară/ţintar

Fără îndoială că mulţi dintre noi păstrează în suflet amintiri frumoase despre acest joc drag copilăriei noastre.
Şi poate că mulţi dintre noi l-au jucat întâia oară pe o bucată dreptunghiulară de carton având marcate liniile şi nodurile din reţea cu creionul colorat, iar ca piese de joc - boabe de porumb şi de fasole.
Dar puţini ştiu poate că ţintarul este un joc antic ale cărui origini la fel ca ale multor altor jocuri antice – se pierd în negura timpului, fiind cunoscut de vikingi şi romani, dar câştigând o popularitate din ce în ce mai mare în secolele XIV şi XV.

Jocul se desfăşoară în două etape: o primă etapă în care pionii sunt plasaţi strategic pe suprafaţa de joc şi o a doua etapă în care pionii sunt deplasaţi de-a lungul liniilor reţelei.
În ambele etape obiectivul general al fiecărui jucător este acela de a forma cu pionii săi un rând de câte trei pioni, adică de a-şi ”face moară”. Cel care reuşeşte acest lucru, capturează unul dintre pionii adversarului.
Totuşi, nu poate captura pionul dintr-o moară a adversarului, decât dacă aceştia sunt ultimii trei pioni ai săi, situaţie în care jocul se încheie cu înfrângerea adversarului.

Etapa I:


Obiectivul urmărit în această etapă este acela de a plasa pionii pe tablă astfel încât să formeze o moară, precum şi acela de a-l împiedica pe adversar să facă acest lucru.
De asemenea, pionii trebuie să ocupe pe tablă poziţiile cele mai avantajoase pentru etapa următoare a jocului.
Jocul începe cu plasarea pionilor în exteriorul suprafeţei de joc, în spaţiul special rezervat menţionat mai sus. Negrul începe, şi apoi jucătorii plasează alternativ câte un pion pe tablă, capturând câte un pion al adversarului ori de câte ori au făcut moară.

Etapa a II-a:


Odată plasaţi pionii pe tabla de joc, jucătorii, începând cu albul, mută alternativ pionii într-un orificiu adiacent al liniilor reţelei, cu scopul de a-şi face moară.
O moară poate fi ”deschisă” şi ”închisă” ori de câte ori.
Jocul se încheie atunci când unul din jucători rămâne cu 2 pioni sau când este blocat şi nu mai poate efectua nici o mutare.

Acest joc este accesibil şi persoanelor cu deficienţe de vedere. Tabla de ţintar pentru nevăzători seamănă destul de mult cu una obişnuită. Laturile pătratelor şi cercurile din vârfurile acestora se văd la fel de bine ca şi pe una obişnuită, dar vopseaua cu care sunt trasate este mai rugoasă, permiţând jucătorilor să se orienteze.
Pentru mai multă stabilitate, pionii se înfig pe tablă - fiecare colţ în care poate fi plasată o piesă este prevăzut cu un orificiu. Pionii negri se diferenţiază de cei albi prin vârful lor metalic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu